Je Curriculum Vitae (CV) is een document waarin iemand een samenvatting van zijn leven geeft, met name wat betreft behaalde diploma’s en werkervaring. Samen met een motivatiebrief vormt je CV bij sollicitaties een eerste introductie bij een eventueel toekomstige werknemer. Om je te helpen in je zoektocht naar de perfecte carrière, hebben de commissares Extern van de VvTP een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Structuur

Een CV is jouw persoonlijke visitekaartje, denk er dus goed over na wat je er op wilt zetten en in welke stijl je dat doet. Een goed CV is voor elke gelegenheid op maat gesneden, dus passend bij de functie of het bedrijf waar je solliciteert. Sommige bedrijven vinden bijvoorbeeld nevenactiviteiten belangrijk omdat dit tekens van ontwikkeling zijn, terwijl anderen hoge cijfers of internationale ervaring juist meer waarderen.

Een recruiter zal soms binnen een minuut beslissen of jouw CV de moeite waarde is om verder te bestuderen of niet. Zorg er dus voor dat het geheel er overzichtelijk en gestructureerd uitziet, je wilt niet dat de lezer hoeft te ploeteren om er door heen te komen. Het geheel mag nooit meer dan twee A4-tjes beslaan.

De meeste hoogopgeleiden bouwen hun CV chronologisch op. In principe kan je zelf kiezen of je begint bij het meest recente of bij het oudste, belangrijkste is dat je hierbij de gekozen volgorde in je hele CV consequent gebruikt.

Een CV begint altijd met de persoonlijke gegevens. Noem in ieder geval je naam, adres, woonplaats, leeftijd, mobiel nummer en e-mailadres. Mocht je een eigen website hebben, noem deze dan ook hier. Aangezien recruiters je toch wel op het internet opzoeken, is het verstandig om ze te sturen naar sites waarop jij goed naar voren komt.

Inhoud van je CV

Een veelgebruikte manier om de lezer van je CV direct een indruk te geven van je vaardigheden en ambities, is het schrijven van een kort profiel van wie je bent en waar je naar op zoek bent. Twee of drie zinnen is meer dan genoeg om een indruk achter te laten. Zorg wel dat deze korte introductie afgestemd is op het specifieke bedrijf waar je wil solliciteren.

Beginners op de arbeidsmarkt doen er verstandig aan om te beginnen met het kopje opleiding. Dit betekent op de eerste plaats je universitaire opleiding en middelbare school. Noem hierbij periode, instelling, studie, plaats en afstudeerrichting. Bijzonderheden als een hoog gemiddeld cijfer of speciale vakken kan je eventueel ook benoemen. Behaalde certificaten, gevolgde cursussen en andere relevante bijscholing kun je hier ook noemen.  Beheersing van verschillende talen zouden hier genoemd kunnen worden.

Na je opleiding is je werkervaring het belangrijkst. Omschrijf bij elke baan duidelijk je functie en in het kort je verantwoordelijkheden. In het geval je veel bijbaantjes hebt gehad, staat het verstandiger om deze te bundelen onder een kopje ‘diverse bijbaantjes’. Bijbaantjes die relevant zijn voor je sollicitatie kan je natuurlijk wel weer apart noemen. Stages vallen ook onder dit kopje werkervaring.

Voor veel studenten een belangrijke aanwinst op hun CV, de nevenactiviteiten. Hier kun je jouw ervaring met commissie- of bestuurswerk voor studie- en studentenverenigingen kwijt. Gebruik voor de beschrijving van al je activiteiten dezelfde volgorde, bijvoorbeeld eerst tijd, dan organisatie, duur en je verantwoordelijkheden. Droeg jij bijvoorbeeld tijdens je commissie verantwoording voor het geld of de organisatie van een groot evenement? Vermeld dan ook zeker de omzet of het aantal deelnemers van je evenement. Dit geeft een goed beeld van het soort vaardigheden die je hebt opgebouwd. Ook vrijwilligerswerk valt onder dit kopje.

Vergeet als laatste ook je hobby’s en sport niet, dit kan een leuke ijsbreker tijdens het gesprek zijn!