Inleiding

Tijdens het solliciteren kan je meermaals de vraag tegenkomen wat jij als student Technische Natuurkunde uit Delft kan toevoegen aan de functie waarvoor je solliciteert of het bedrijf waar je voor wilt werken. Op deze pagina kan je enkele typische kenmerken vinden van studiegenoten. Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat ze allemaal op jou persoonlijk van toepassing zijn, maar het kan je wel helpen na te denken over je eigen kwaliteiten.

Natuurkunde studie

Over het algemeen wordt de technische natuurkunde beschouwd als één van de moeilijkste studies die je kan doen. Bij het succesvol afronden van de studie heb je bewezen dat je in ieder geval bovenmatig intelligent bent en bezit over enig doorzettingsvermogen.

Natuurkunde is een breed vakgebied, dus studenten natuurkunde zijn vaak algemeen geïnteresseerde mensen. De nadruk wordt gelegd op het grondig begrijpen van een zeer groot aantal fenomenen. Uiteraard wordt er ook voldoende gekeken naar de toepassingen, maar het zal je nooit gebeuren dat je een formule krijgt en niet weet waar deze van afgeleid is! Natuurkunde studenten zijn dus bij uitstek mensen die niet rusten voor ze precies begrijpen wat de achterliggende basis is.

Dit denken vanuit de basis en deze drang naar puur begrip van welke situatie dan ook, heeft als gevolg dat een student technische natuurkunde over het algemeen een zeer scherp analytisch denkvermogen ontwikkeld heeft. Deze manier van denken kan toegepast worden op vele soorten industrieën en is één van de redenen dat natuurkundigen ook vaak terecht komen in bijvoorbeeld financiële instellingen of consultants.

In Nederland is het mogelijk om technische natuurkunde of theoretische natuurkunde te studeren.  Het verschil zit niet zozeer in kennis, maar in mentaliteit. Bij ons wordt gedurende de hele studie sterk de nadruk gelegd op toepassingen. Dit is te zien in de projecten en practica die in elk jaar van je studie gegeven worden. Sommige, wat meer theoretische, onderwerpen worden daarbij in vergelijking met theoretische natuurkunde wellicht wat onderbelicht of helemaal niet behandeld. Hierbij kan je denken aan onderwerpen als snaartheorie of algemene relativiteitstheorie.

Delfts ingenieur

In deze titel zitten eigenlijk twee begrippen. Aan de ene kant heb je het begrip Delfts, en aan de andere kant het woord ingenieur. Het woord ingenieur betekent vanuit een technische perspectief naar de dingen om ons heen kijken. Vaak is er snel begrip van hoe apparaten in elkaar zitten en vinden we het leuk om de dingen zelf dan ook te bouwen. Omdat we weten hoe het moet, doen we het lekker zelf. Daarbij komt nog een stukje Delftse mentaliteit. Niet alleen in de technische wereld om ons heen zien we dat alles mogelijk is, maar deze houding wordt ook vertaald naar ons persoonlijke leven. Als je iets graag wilt, dan onderzoek je hoe het in elkaar steekt en dan maak je het zelf mogelijk. Elk jaar zijn er weer nieuwe initiatieven onder studenten die kunnen leiden naar bloeiende verenigingen of nieuwe producten. Een Delftenaar staat met beide benen op de grond, met tegelijkertijd de blik op de wijde wereld. Er gaan vele deuren open voor deze groep mensen, maar men is er wel bewust van. Je ziet vaak genoeg studenten die hun eigen leven en toekomst in eigen hand nemen door bijvoorbeeld bestuursfuncties, eigen bedrijfjes of internationale ervaring.

Sociale kant

Vaak wordt een natuurkunde student gezien als een hele slimme, maar sociaal iets minder begaafde persoon. Nu willen we helemaal niet zeggen dat we dit niet herkennen in vele van onze studiegenoten, maar dit is zeker niet waar voor veel van ons. De VvTP is een zeer actieve studievereniging waar grofweg een kwart van de mensen wel eens bij ons iets georganiseerd heeft en ruim een derde regelmatig bij onze activiteiten is. Onze actieve leden zijn vaak niet alleen bij ons actief, maar zijn veelal ook zeer betrokken bij hun sport-, cultuur- en of studentenvereniging. Combineren is dan ook vaak het sleutelwoord voor veel van hen en velen kennen het vermogen om veel dingen naast elkaar te doen op hoge kwaliteit, maar daarnaast ook uitstekend kunnen genieten van het gezelschap van anderen.