Inbraak bij bestuurs- en commissieruimte

Max Huisman
Vrijdag 17 februari 2012

Vanochtend constatteerde een schoonmaker dat er wederom was ingebroken bij de VvTP. De dief heeft de deur van de commissieruimte en vervolgens ook de deur naar de bestuursruimte geforceerd. Binnen zijn andere kasten opengebroken en is het nodige overhoop gehaald, maar verder weinig verdwenen; het was de dieven blijkbaar te doen om geld.

De politie is al vroeg vanochtend lang geweest en 's middags kwam een forensisch team onderzoek doen naar sporen. Nadat de ruimte was vrijgegeven kon de balans opgemaakt worden. Naast ernstige schade aan de deuren, kozijnen en kasten (ook de kasten buiten het commissiehok) zijn er twee fotocamera's en een horloge ontvreemd en is de kluis onherstelbaar beschadigd. De laatste heeft zijn werk echter goed gedaan, waardoor de schade uiteindelijk beperkt is gebleven.

Inmiddels zijn de ruimtes weer redelijk aan kant en is de inhoud van de kluis veiliggesteld. De faculteit heeft binnen no-time drie nieuwe kasten voor boeken ter beschikking gesteld, waarvan twee zware brandkasten, die reeds in gebruik genomen zijn. De deur van het commissiehok is dichtgeschroefd en blijft tot nader orde dicht; deze deur en de deur tussen bestuurs- en commissieruimte zullen moeten worden vervangen, alsmede de kozijnen waar ze in hangen. De schade voor de faculteit loopt hiermee in de duizenden euro's.

Deze inbraak was de derde inbraak bij de VvTP in minder dan twee jaar tijd. Dieven denken vermoedelijk grote hoeveelheden contant geld buit te kunnen maken die de studievereningen tijdelijk opslaan; vandaar dat de inbraken altijd vlak na de boekenverkoop of in dit geval na DDB plaatsvonden. De faculteit heeft dit maal beloofd om tijdens periodes waarin dieven regelmatig toeslaan (dit is overigens bij diverse studievernigingen in Delft het geval geweest de afgelopen jaren) verscherpte beveiliging in te schakelen en onderzoekt de mogelijkheden voor beveiligingscamera's in de Vhal. Ook het VvTP bestuur zal nadenken over hoe de beveiliging van haar ruimtes verbeterd kan worden, ofschoon er tegen dit soort inbraken uiteindelijk vrij weinig te beginnen valt.