EN

Kroniglezing Gerard 't Hooft: Het Higgs-Boson

Lisanne Coenen
Dinsdag 24 januari 2012

Op 9 februari staat het hoogtepunt van het lezingenjaar op het programma: een lezing van Gerard 't Hooft over het Higgs Boson. Zorg dat je er op tijd bij bent; er hoeft niet ingeschreven te worden maar als de zaal vol is, is hij vol.

Kroniglezing Gerard 't Hooft, 9 februari 16:00, Aula Zaal B.

Achtergrond informatie

Gerard ’t Hooft, geboren in een familie van natuurkundigen, heeft een indrukwekkende carrière op zijn naam staan. Na zijn studie wis-en natuurkunde in Utrecht promoveerde hij in de theoretische fysica bij hoogleraar M. Veltman. Hij heeft onder andere gewerkt in CERN en als gastdocent aan Harvard en Stanford, maar keerde in de jaren zeventig terug naar Utrecht als hoogleraar. Hier deed hij samen met Veltman onderzoek naar de kwantumstructuur van elektrozwakke interacties in de natuurkunde. Voor dit onderzoek werd hij in 1999 beloond met de Nobelprijs.

In deze lezing zal hij echter licht laten schijnen op het Higgs-Boson deeltje en het onderzoek dat er naar wordt gedaan bij CERN. Nadat CERN heeft laten weten dat zij aanwijzingen hebben gevonden voor het Higgsdeeltje heeft dit alleen maar meer vragen opgeroepen.

Hoe zeker is CERN ervan dat het gevonden gaat worden? Wat is het Higgsdeeltje eigenlijk precies en gaat dit deeltje de natuurkunde veranderen? ’t Hooft zal deze en nog veel meer vragen proberen weg te nemen tijdens zijn lezing op 9 februari. 

Onze partners